Nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitet
2019-10-16
De nio fakulteterna vid Uppsala universitet har beslutat vilka de vill utse till hedersdoktorer detta läsår. Bland de nya hedersdoktorerna finns forskare inom fält som strängteori, mödrahälsovård, evolutionsbiologi, europeisk idéhistoria och förskoleforskning. Där finns också en expert på tonsättaren Johann Sebastian Bach och en forskande läkare som sprider kunskap om prostatacancer via sociala medier.
Hedersdoktor, doctor honoris causa, är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Det är alltid fakulteterna själva som utser hedersdoktorer, inte rektor eller universitetsledningen i övrigt.
Promotionen av de nya hedersdoktorerna äger rum i Universitetshuset den 31 januari 2020.
Teologiska fakulteten
Nancy T. Ammerman är professor i religionssociologi vid Sociology Department of the College of Arts and Sciences och School of Theology, Boston University. Hon är en ledande forskare inom det växande forskningsfältet ”levd religion” (”lived religion”), som argumenterar för att studera vardagslivets uttryck för religion, snarare än dogmer och organisationer för att förstå religioners individuella och samhälleliga betydelse. Hennes böcker Everyday Religion: Observing Modern Religious samt Sacred Stories, Spiritual Tribes: Finding Religion in Everyday Life är centrala i utvecklingen av teori och metoder för området och används i flera forskningsämnen inom teologi och religionsvetenskap. Professor Ammermans har mottagit flera utmärkelser för hur hennes tidigare studier av fundamentalistiska kristna församlingar i USA bidragit till att förstå dessas rörelsers inre dynamik liksom den roll de spelar som aktörer i samhället. Professor Ammerman har varit ordförande för the Society for the Scientific Study of Religion (2004-2005), the Religion Section of the American Sociological Association (2000-2001) och the Association for the Sociology of Religion (1995-1996).
Fania Oz-Salzberger, professor i historia vid University of Haifa, är en forskare och författare med stor internationell räckvidd. I sin forskning har hon främst ägnat sig åt europeisk idéhistoria, med ett fokus på kulturell interaktion. Boken Jews and Words, som hon skrev tillsammans med sin nyligen bortgångne far, Amos Oz, och som har översatts till ett flertal språk, lyfter fram den judiska tolkningstraditionens korsbefruktning med andra kulturella och religiösa traditioner genom millennierna. Fania Oz-Salzberger var mellan 2016 och 2019 föreståndare för Paideia, The European Institute for Jewish Studies in Sweden, ett institut som samverkar med Forum för judiska studier vid Uppsala universitet.
Juridiska fakulteten
Hans Petter Graver är professor i rättssociologi med särskild inriktning mot förvaltningsrätt vid Universitetet i Oslo. Hans framstående rättsvetenskapliga forskargärning omfattar ett stort antal verk inom offentlig rätt i vid mening och i rättsteori och han har gjort betydande insatser för rättsvetenskapen i stort. Hans Petter Graver har arbetat i norska Forbruger- och administrasjonsdepartmentet och hos Regjeringsadvokaten i Norge. Han har varit forskningsledare vid Senter for europaforskning Arena och är medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi. Hans forskning omfattar förvaltningsrätt, rättssociologi, rättshistoria, rättslära, rättsteori, argumentationsteori och retorik. Hans senaste forskningsprojekt är ”Domstolenes bristepunkt – Om dommere når rettsstaten er under press”. Hans Petter Graver har varit aktiv i lagstiftningsarbete, bland annat i flera betydelsefulla statliga utredningar, och har i sin verksamhet på olika sätt bidragit till att fördjupa och nyansera svåra rättsliga frågor.
Medicinska fakulteten
Stacy Loeb är läkare och assistant professor i urologi och folkvetenskap vid New York University. Hennes forskningsområde är klinisk prostatacancer med fokus på tidig prostatacancer och kunskapsspridning via sociala medier. Stacy Loeb är en internationellt erkänd expert med fler än 285 publicerade vetenskapliga artiklar och många bokkapitel. Hon är en flitigt anlitad internationell föreläsare och programledare för radioprogrammet Men’s Health Show i New York och en flitig twittrare med mer än 12 000 följare. Stacy Loeb har hittills publicerat 29 vetenskapliga artiklar tillsammans med forskare vid Uppsala universitet baserat på Nationella prostatacancerregistret (NPCR) och är en viktig ambassadör för Uppsala universitet och svensk kvalitetsregisterforskning.
Ingeborg Hochmair-Desoyer, Doz. Dipl.- Ing. Dr. techn. DDr. med.h.c, är en av de ledande forskarna i världen inom utvecklingen av cochleaimplantat. Cochleaimplantaten är en av de största medicinska upptäckterna någonsin. Den kirurgiska behandlingen ger möjlighet att bota medfödd dövhet hos barn och ge dem ett oralt språk. Även dövblivna vuxna kan återfå mycket av sin förlorade hörsel. Metoden innebär att en elektrod insätts i hörselsnäckan och snabba akustiskt genererade elektriska pulser genereras i hörselnerven som förs upp till hjärnan. Hochmair-Desoyer utvecklade tillsammans med sin make den första flerkanaliga elektroden inbäddad i silikonhölje. Denna har senare legat till grund för möjligheten att operera gravt hörselskadade även när viss hörsel kvarstår, s.k. elektroakustisk stimulering. 2013 belönades hon med Laskerpriset. Sedan 1990 har IH byggt upp MED-EL Industrier i Innsbruck, Österrike. Hochmair-Desoyer driver sitt företag med fokus på forskning och utveckling och stödjer framgångsrik forskning inom hörsel i hela världen, bland annat flera forskningsprojekt vid Akademiska sjukhusets öronklinik samt vid Uppsala universitet.
John L. Cox är professor emeritus vid Keel University, Staffordshire, Storbritannien. Han är internationellt erkänd för sitt arbete inom perinatal psykiatri, särskilt genom utvecklingen av ett screeninginstrument för att identifiera kvinnor som drabbas av postpartumdepression, Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Skalan används både i kliniska sammanhang och inom forskningen. John Cox var en av grundarna av Marcé Society for Perinatal Mental Health och hans arbete som psykiater, forskare och lärare har belönats med ett antal prestigefyllda priser under åren. Han är en av grundarna av den moderna perinatala psykiatrin och har bidragit avsevärt till förbättring av diagnos och behandling av kvinnor som lider av förlossningsdepression.
Farmaceutiska fakulteten
Elizabeth CM de Lange är professor i prediktiv farmakologi vid Leidens universitet i Nederländerna. Hennes forskning handlar om att kunna förutsäga olika läkemedels effekt på människor. Ett av fokusområdena för hennes forskargrupp är att undersöka hur läkemedel kan transporteras till olika vävnader, framför allt hjärnan som skyddas av blod-hjärnbarriären. Elizabeth de Lange är sedan 2013 Fellow of the American Association of Pharmaceutical Sciences och har publicerat över 100 vetenskapliga artiklar och flera bokkapitel. Hon har dessutom deltagit och organiserat många internationella konferenser och symposier. Sedan tidigt 90-tal finns starka band mellan Elizabeth de Lange och Uppsala universitet, särskilt till gruppen för translationell farmakokinetik och farmakodynamik vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap.
Historisk-filosofiska fakulteten
Petra Broomans, Associate professor med ius promovendi vid universitetet i Groningen och Visiting professor vid universitetet i Ghent är en framstående forskare inom området svensk litteratur, kvinnolitteratur och kulturförmedling. Hon har särskilt lyft fram kvinnliga författare och har initierat flera samarbetsprojekt med forskare i litteraturvetenskap och genusvetenskap, inte minst inom ramen för universitetets U4-nätverk. Petra Broomans har också ansvarat för ett pedagogiskt samarbete mellan institutioner i Groningen, Uppsala och Sichuan. Hennes mångåriga och framgångsrika gärning vid Universitetet i Groningen har haft avgörande betydelse för främjandet av svensk och skandinavisk litteratur i Nederländerna.
Peter Wollny är ett ledande namn inom forskningen kring Johann Sebastian Bach och hans söner och en av de främsta specialisterna på musikfilologins område. Han utnämns till hedersdoktor för sina uppslagsrika och noggranna studier i 1600- och 1700-talets musik liksom för sin framstående verksamhet vid Bach-Archiv i Leipzig, som under Wollnys ledning har utvecklats till det viktigaste forskningsinstitutet ägnat familjen Bach och tysk musik under tidigmodern tid. I sitt mångåriga samarbete med institutionen för musikvetenskap har han varit utomordentligt betydelsefull för den pågående forskningen kring tidigmodern musikhistoria, bland annat genom sitt viktiga arbete med musikhandskrifterna i Dübensamlingen vid Uppsala universitetsbibliotek.
Språkvetenskapliga fakulteten
Camilla Wide är professor i nordisk filologi vid Åbo universitet, Finland. Hon har gjort stora insatser för svenska språket i både Finland och Sverige. I sin forskning undersöker Camilla Wide främst olika aspekter av talat språk, grammatik och interaktion. Framför allt ska nämnas hur hon med sitt vetenskapliga arbete har lämnat värdefulla bidrag till den internationella forskningen om pluricentriska språk genom stort upplagda studier om skillnader mellan sverigesvenska och finlandssvenska när det gäller såväl språkbruk som språksystem. För tillfället är hon ledare för Åbodelen av ett stort forskningsprogram finansierat av Riksbankens Jubileumsfond i Sverige (2013-2020).
Viet Thanh Nguyen är vietnamesisk-amerikansk skönlitterär författare och litteraturvetare vid University of Southern California. Nguyen kom till USA som krigsflykting från Vietnam när han var fyra år gammal. Enligt honom själv har denna erfarenhet haft betydelse för hans val av frågeställningar och teman. I sina vetenskapliga såväl som litterära verk utforskar Nguyen frågor om migration, ras, etnicitet och identitet. Nguyens senaste monografi Nothing Ever Dies: Vietnamn and the Memory of War, studerar gestaltningar av Vietnamnkriget i litteratur, film och minnesmonument. Samma frågor om krig, ras och identitet utforskas på ett annat sätt i Nguyens debutroman The Sympathizer (på svenska Sympatisören), där berättaren är en vietnamesisk dubbelagent i Amerika. Romanen belönades med det prestigefyllda Pulizerpriset och en rad andra litterära priser. Novellsamlingen The Refugees ges ut i svensk översättning hösten 2019. Nguyen har även blivit en viktig röst inom den offentliga debatten i USA om brännande ämnen som rasism och flyktingfrågor.
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Michèle Lamont är professor i sociologi, professor i African and African American Studies, samt Robert I. Goldman Professor of European Studies vid Harvard University. Hon är sociolog och världsledande inom studier av ojämlikhet. En ständigt aktuell fråga är hur ojämlikhet uppkommer och upprätthålls. Vad får den för konsekvenser för människor och hur kan den motverkas? För att svara på detta behövs ett grepp som omfattar ekonomiska, politiska, institutionella och kulturella dimensioner. Michèle Lamonts banbrytande forskning rör värdehierarkier längs med alla dessa dimensioner och hur de skapar exkludering och inkludering baserat på främst social klass och etnicitet. Hennes bidrag på området är moderna klassiker. Lamont forskar fortsatt om ojämlikhet och medföljande stigmatisering av utsatta grupper i USA såväl som globalt, och visar hur människors handlande leder till förändringar genom avstigmatisering. Michèle Lamonts forskning om den ökande institutionaliseringen av värderingsprocesser – till exempel inom vetenskapssamhällets interna granskningsprocesser – har på samma sätt haft stort inflytande. Studien How professors think lade grunden för ett tema som hon fortsätter utforska, nämligen hur utvärderingssamhället påverkar forskning och högre utbildning. Genom gedigna jämförande empiriska studier och teoretiskt driv, har hon befäst sin roll som tongivande samhällsvetare.
Fakulteten för utbildningsvetenskaper
Michel Vandenbroeck är docent vid Gents Universitet i Belgien där han ägnar sig åt forskning om och utbildning för kvalitet inom samhällelig barnomsorg/förskola, dess styrning, praktiker och relation till familjepolitik. Han studerar särskilt inkluderings- och exkluderingsprocesser och föräldrastöd i kontexter med mångfald och ökande skillnader mellan olika grupper. Vandenbroecks forskning har rönt stort internationellt intresse och erkännande inom pedagogik och socialt arbete, särskilt inom förskoleforskningsfältet. Han har en omfattande vetenskaplig produktion bestående av vetenskapliga artiklar, böcker och konferensbidrag samt är en mycket efterfrågad plenarföreläsare vid internationella konferenser. Vandenbroeck har ett starkt engagemang i frågor som rör social rättvisa och mångfald, deltar i aktuella samhällsdebatter och betonar forskningens roll för att befrämja utvecklandet av kvalitativa och inkluderande förskoleverksamheter för barn och familjer med skilda bakgrunder.
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Professor Dino Fiorani är forskningsledare vid CNR, Istituto di Struttura della Materia, Roma, Italien. Fiorani bedriver ledande forskning inom magnetism och nanoteknologi och har som initiativtagare till European Magnetism Association och Joint European Magnetic Symposia starkt bidragit till samordnad och stärkt europeisk magnetismforskning. Han har publicerat över 250 artiklar, främst inom områdena magnetiska nanopartiklar och magnetiska tunnfilmer. Inom fakulteten bedrivs omfattande experimentell och teoretisk forskning nära relaterad till professor Fioranis verksamhet inom magnetism och magnetiska nanosystem. Sedan flera år finns etablerade vetenskapliga kontakter mellan Fiorani och forskare vid institutionerna för teknikvetenskaper, fysik och astronomi samt geovetenskaper vilket bland annat resulterat i ett flertal gemensamma publikationer.
Doktor Karen Hanghøj är geolog, tidigare verksam inom industrin och vid Danmarks och Grönlands Geologiska Undersökning (GEUS). Under senare år har hon varit CEO för EIT RawMaterials, världens största konsortium inom området råmaterial där Uppsala universitet också är en partner. Inom konsortiet samarbetar ledande företag, universitet och forskningsinstitut kring råmaterials hela värdekedja; från prospektering och gruvdrift till ersättningsmaterial, återvinning och cirkulär ekonomi. Hon lämnade hösten 2019 EIT för att bli chef för British Geological Survey (BGS), ett stort och viktigt forskningsinstitut inom geovetenskaperna. Ett antal medarbetare inom fakulteten har haft och har ett mycket aktivt samarbete med Hanghøj i samband med såväl forsknings- som innovationsaktiviteter.
Professor Judith Mank är verksam vid University of British Columbia, Kanada. Hon är en ledande forskare inom ett av naturvetenskapens kärnämnen, evolutionsbiologi. Hon har särskilt profilerat sig inom evolutionen av kön, könskromosomer och genetiska konflikter mellan könen. Hon är också en aktiv och mycket uppskattad gästföreläsare, lärare och mentor. Professor Mank har starka band till Uppsala universitet med bland annat en postdoc-period 2007-2008. För närvarande är hon gästprofessor vid institutionen för organismbiologi och har där utvecklat nya samarbeten med forskare inom fakulteten. Hennes vetenskapliga profil stärker fakultetens redan ledande forskning inom evolutionsbiologi och möjliggör nya interaktioner i gränslandet mellan evolutions- och organismbiologi.
Professor Cumrun Vafa, Harvard University, USA, är en internationellt framstående expert inom teoretisk och matematisk fysik och särskilt strängteorins både fysiska och matematiska aspekter. Han har gjort viktiga upptäckter inom topologisk strängteori och har på ett avgörande sätt bidragit till förståelsen av så kallad spegelsymmetri. Professor Vafa har bland annat belönats med Breakthrough Prize in Fundamental Physics, Dirac Medal och Dannie Heineman Prize for Mathematical Physics. Han har samarbeten både med institutionen för fysik och astronomi och med matematiska institutionen och är också aktiv som folkbildare. I samband med konferensen String Math i Uppsala sommaren 2019 höll han bland annat en populärvetenskaplig föreläsning i en fullsatt universitetsaula.
Läs mer
Läs mer om titeln hedersdoktor och om tidigare utsedda hedersdoktorer vid universitetets fakulteter.
Linda Koffmar
Fler nyheter
-
Lisa Freyhult tilldelas lärarpris från teknisk fysikstudenter
2023-04-27
-
Sommarkurser i fysik 2023
2023-02-17
-
Lyssna till våra nya hedersdoktorer
2023-01-20
-
Nominera till Årets alumn 2023
2023-01-19
-
Benjamin Verbeek är Årets Uppsalastudent 2022
2023-01-13
-
Första anslagen till WISE-projekt vid Uppsala universitet
2022-12-08
-
Tre WISE-projekt till institutionen för fysik och astronomi
2022-12-07
-
10 miljoner i konsolideringsbidrag från Vetenskapsrådet
2022-12-01
-
Lyssna till våra nya professorer
2022-11-14
-
27 miljoner i projekt- och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2022-11-07
-
Nya hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
2022-10-20
-
61,3 miljoner i projektanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
2022-10-14
-
Fem projekt tilldelas 900 000 för pedagogisk förnyelse
2022-10-11
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet bäst i Norden i fysik
2022-08-23
-
Här avslöjas hemligheter på atomnivå
2022-04-06
-
Magnetiska monopoler i universum färre än förväntat
2022-02-03
-
Ångströmbiblioteket flyttar
2022-01-25
-
Wallenbergbidrag till Karin Schönning och Agnese Bissi
2021-12-02
-
44 miljoner i projekt- och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2021-11-04
-
Uppsala universitet får anslag för forskningsinfrastrukturer
2021-10-05
-
Invigning av EPS Historic Site
2021-08-13
-
Nya utbildningar i teknik och naturvetenskap för framtidens kompetensförsörjning
2021-06-30
-
Digital doktorspromotion
2021-05-27
-
IceCube firar 10 år
2021-05-13
-
Ångströmföreläsningen 2021: Imaging a black hole with the Event Horizon Telescope
2021-05-10
-
Snart börjar SciFest
2021-03-03
-
Välkommen till SciFest – vetenskapsfestival för alla
2021-02-12
-
35 miljoner i projekt- och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2020-10-29
-
Kandidatprogrammet i fysik ett av de mest populära programmen
2020-07-30
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet bäst i Norden i fysik
2020-07-14
-
Regeringens extra satsningar – så många nya platser får Uppsala universitet
2020-06-30
-
Masterprogram öppnar för sen anmälan
2020-05-29
-
Laborationer på distans
2020-05-11
-
Kompetenshöjning för permitterade naturvetare och ingenjörer
2020-04-24
-
Nya sommarkurser
2020-04-23
-
Pressmeddelande: Universitetet satsar 80 miljoner på teknikmiljö för avancerad forskningsutrustning
2020-02-18
-
Snart svänger det på Ångströmlaboratoriet
2020-01-31
-
Pressmeddelande: Fyra av årets Nobelpristagare föreläser vid Uppsala universitet
2019-12-05
-
Nobelföreläsningar i Uppsala
2019-12-02
-
2019 års installationsföreläsningar och professorsinstallation
2019-11-01
-
41 miljoner i projekt- och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2019-10-31
-
Nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitet
2019-10-16
-
Välkommen att fira kulturnatten med Uppsala universitet
2019-09-10
-
Pressmeddelande: Gustavianum stänger för renovering
2019-09-02
-
Åtta nya teknikutbildningar
2019-06-27
-
Samarbete om beräkningsfysik
2019-06-19
-
Uppsala får Soapbox Science för första gången
2019-05-09
-
Populärt med vetenskap till sjöss
2019-05-07
-
Forskning som det pratats om under 2018
2018-12-21
-
2018 års installationsföreläsningar och professorsinstallation
2018-11-07
-
19 nya hedersdoktorer vid Uppsala universitets fakulteter
2018-10-24
-
Medel till utveckling av instrument, metod och tekniker
2018-10-12
-
78,5 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
2018-10-02
-
Livestreaming av tillkännagivandet av 2018 års Nobelpris i fysik
2018-10-02
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 39 inom ämnesområdet fysik
2018-08-15
-
Pressmeddelande från Regeringskansliet: Tekniska utbildningar i fokus när högskoleministern besöker Uppsala universitet
2018-08-14
-
Ny stipendiefond för forskarstuderande inrättad
2018-06-04
-
Välkommen till vetenskapsfestivalen SciFest!
2018-03-05
-
Celsiusföreläsning Exoplanet Frontiers: Kepler & the Search for Life Beyond Earth
2018-02-12
-
Pressmeddelande: Öppna föreläsningar: Svindlande långt borta och nära
2018-02-01
-
Pressmeddelande: Nytt skräddarsytt tekniskt-naturvetenskapligt basår
2018-02-01
-
Pressmeddelande: Europeiskt forskningssamarbete söker svaren om universums existens
2018-01-17
-
Ny satsning på Big Science Sweden
2017-12-04
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 72 inom fysik och astronomi
2017-11-27
-
Höstlovskul för högstadietjejer
2017-10-27
-
Pressmeddelande: Tekniskt-naturvetenskapligt basår firar 25 år
2017-08-30
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 36 inom ämnesområdet fysik
2017-08-15
-
Nobelpristagare Frank Wilczek föreläste om Time Crystals
2017-05-24
-
Två nya superdatorer stärker viktig forskning
2017-04-25
-
Basår för nyanlända
2017-02-22
-
Cecilia Gustavsson och Lisa Freyhult antagna som excellenta lärare
2017-01-27
-
Medicinsk fysik
2017-01-23
-
Två nya Academy Fellows till institutionen för fysik och astronomi
2016-12-01
-
2016 års installationsföreläsningar och professorsinstallation
2016-11-13
-
46 miljoner till forskning inom fysik och astronomi
2016-11-07
-
John M. Wills ny hedersdoktor i fysik
2016-09-22
-
Upptech – nytt centrum med fokus på teknik
2016-09-09
-
Kandidatprogrammet i fysik bland de svåraste utbildningarna att komma in på vid Uppsala universitet
2016-08-04
-
Stor satsning på forskarskola i neutronspridning leds av Uppsalaforskare
2016-06-21
-
Ny studierektor för grundutbildningen i fysik
2016-04-01
-
Tandemlaboratoriet har en egen hemsida!
2016-02-17
-
Seminarium: He-ion microscopy
2016-02-17
-
Nobelpristagare i fysik kommer till Uppsala universitet 13 dec
2015-12-03
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 76 inom naturvetenskap
2015-11-20
-
Även naturvetare får del av nationellt institut för avancerade studier
2015-10-26
-
90 miljoner till institutionen för fysik och astronomi
2015-10-08
-
2015 års Kai Siegbahnpris till Professor Giacomo Ghiringhelli
2015-09-14
-
Utdelning av 2015 års Kai Siegbahnpris
2015-09-02
-
Kursstart för 191 nya programstudenter i fysik och astronomi
2015-08-28
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet bäst i Sverige i fysik
2015-08-17
-
Tre Research Infrastructure Fellows till institutionen för fysik och astronomi
2015-06-23