19 nya hedersdoktorer vid Uppsala universitets fakulteter
2018-10-24
De nio fakulteterna vid Uppsala universitet har beslutat vilka de vill utse till hedersdoktorer detta läsår. Bland de nya hedersdoktorerna finns forskare inom fält som epidemiologi, rättsvetenskap och astrofysik men också en debattredaktör, en författare och översättaren bakom Harry Potter-böckernas svenska trolldomsterminologi.
Hedersdoktor, doctor honoris causa, är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Det är alltid fakulteterna själva som utser hedersdoktorer, inte rektor eller universitetsledningen i övrigt. Promotionen av de nya hedersdoktorerna äger rum i universitetshuset den 25 januari 2019.
Teologiska fakulteten
Lejla Demiri är Chair of Islamic Doctrine vid Eberhard Karls Universität Tübingen. Hennes forskningsområden kretsar kring islamisk teologihistoria, teologiska interaktioner mellan kristendom och islam under europeisk högmedeltid, osmansk intellektuell historia, islam och religiös pluralism, islamiska manuskript och interreligiös dialog. Demiris omfattande vetenskapliga produktion och undervisningserfarenhet har bidragit till utvecklingen av islamisk teologi i det europeiska sammanhanget. Hon har också bedrivit ett viktigt kontinuerligt arbete med att bygga ut den interreligiösa dialogen mellan muslimska, judiska och kristna akademiker.
Mary McClintock Fulkerson är professor vid Duke Divinity School, Durham, North Carolina. Hon har i sin forskning genomgående intresserat sig för den levda religiösa praktiken. Makt, kön, ras(ifiering), funktionsvariationer och mångfald har varit genomgående teman. Till exempel utgör hennes bok ”Changing the Subject: Women's Discourses and Feminist Theology” ett viktigt bidrag till den feministiska teoriutvecklingen kring subjektivitet, makt och aktörskap. Fulkerson har genom sin forskning starkt bidragit till den teoretiska och metodiska utvecklingen av det teologiska studiet av kristna praktiker.
Juridiska fakulteten
Marie-Claire Foblets är direktör vid Max Planck-institutet för socialantropologi i Halle, Tyskland, och professor i rättsvetenskap och antropologi vid Katolska universitetet i Leuven, Belgien, och Martin Luther universitetet i Halle Wittenberg, Tyskland. Hon har blivit en förgrundsgestalt för mångkulturstudier i Europa, med juridik, minoritetsskydd och grundläggande friheter i centrum. Foblets har framgångsrikt lett flera internationellt uppmärksammade forskningsprojektet, såsom det EU-finansierade Religare-programmet, om hur religionen hanteras av nationella domstolar inom EU. Marie-Claire Foblets har sedan drygt tio år tillbaka nära relationer med Uppsala universitet och juridiska fakulteten.
Andrew P. Simester är professor vid National University of Singapore och fellow vid Wolfson College i Cambridge. Simester har en omfattande vetenskaplig produktion inom straffrätt och rättsfilosofi. Bland hans verk finns Criminal Law: Theory and Doctrine och Principles of Criminal Law, som båda utkommit i flera upplagor. Sedan många år tillbaka har Simester ett samarbete med forskare vid Uppsala universitet och var mellan 2010 och 2016 gästprofessor vid juridiska fakulteten.
Medicinska fakulteten
Yemane Berhane är professor i epidemiologi och folkhälsa och verksam i Etiopien. Han är chef för Addis Continental Institute of Public Health samt rådgivare till etiopiska regeringen. Berhanes forskningsområden inkluderar barn- och mödrahälsa, hiv/aids, malaria, tuberkulos, nutrition och andra högprioriterade områden inom global hälsa. Forskningen är nära knuten till aktuella kunskapsbehov för att kunna utveckla, implementera och utvärdera storskaliga interventioner och har därför stor betydelse för att omsätta forskningsfynd till policy och program. Berhane samarbetar med olika etiopiska universitet men också med många universitet utomlands. Forskare vid Uppsala universitet har samarbetat med Berhane under 15 års tid.
Catherine Merry är Associate Professor vid University of Nottingham i Storbritannien. Hennes forskning handlar om embryonala stamceller och inducerade pluripotenta stamceller (iPS-celler) och hur dessa kan odlas i definierade 3D-geler för att användas i regenerativ medicin. Hon har lyckosamt kunnat kombinera sitt kunnande i glykobiologi med avancerad stamcellsforskning och materialkemi och visat hur glykosaminoglykaner, kan användas för att styra stamceller att utvecklas till olika celltyper. Merry har tidigare varit gästforskare vid Uppsala universitet och har flera fortsatta samarbeten med Uppsalaforskare.
Eva F Dahlgren är författare, skribent, journalist och föreläsare. Hennes författarskap handlar bland annat om människans förhållande till vetenskapen, särskilt genetiken, och berör synen på människors värde under 1900-talets första hälft. I boken ”Farfar var rasbiolog” skriver hon om sin farfar Ossian Dahlgren. Han var professor i botanik vid Uppsala universitet men höll även populärvetenskapliga föreläsningar vid Statens institut för rasbiologisk forskning som lades ner för 60 år sedan. Hon har även skrivit om ”fallna kvinnor” och hur dessa stämplades för livet men också studerades av rasbiologer. En ständigt aktuell fråga som löper genom Dahlgrens böcker är frågan: Vem är värdefull och vem är undermålig? Och vem avgör det?
Farmaceutiska fakulteten
Patrick Augustijns är professor vid Katholieke Universiteit te Leuven i Belgien. Han är en av forskningsledarna vid laboratoriet Drug Delivery and Disposition vars forskning är inriktad på hur läkemedel absorberas av tarmarna. Ett av laboratoriets styrkeområden är strategier för absorptionen av svårlösliga läkemedel. Augustijns är initiativtagare och drivande inom flera olika nätverk inom sitt forskningsområde. Han är också djupt involverad i (och just nu ordförande för) European University Consortium for Pharmaceutical Research (ULLA) samt Globalization of Pharmaceutics Education Network (GPEN). Augustijns nära förbindelser med många av farmaceutiska fakultetens medlemmar har bidragit väsentligt till fakultetens forskningsprogram.
Historisk-filosofiska fakulteten
Sonia Haoa Cardinali är en framstående arkeolog och tidigare riksantikvarie på Rapa Nui (Påskön). Hon har gjort särskilt betydelsefulla insatser för kunskapen om Påsköns förhistoria, med belysning på öfolkets överlevnadsstrategier, innovativa jordbruk och hållbar miljöanpassning under århundraden av förminskande resurser. Denna forskning har mynnat ut i många publikationer, och har konsekvenser inte bara för Rapanuierna själva utan också för ursprungsbefolkningsfrågor kring Oceanien i stort. Haoa Cardinali har haft ett mångårigt och aktivt samarbete med arkeologer vid Uppsala universitet, vilket lagt grunden för fältarbeten och ömsesidig kunskapsutveckling under flera decennier.
Språkvetenskapliga fakulteten
Lena Fries-Gedin är översättare från engelska och franska och är bland annat känd för sina översättningar av J.K Rowlings Harry Potter-böcker. Fries-Gedin studerade språk vid Uppsala universitet och arbetade under tre decennier som språklärare i Härnösand. Hon har också medverkat som gästföreläsare i grundutbildningen vid Uppsala universitet och vid konferenser och seminarier i hela riket. Under sin långa och produktiva karriär har Fries-Gedin översatt ett 80-tal böcker för såväl vuxna som barn inom allehanda genrer, alltifrån romaner, lyrik, deckare och fantasy till sagor och sånger. Hon utses till hedersdoktor vid språkvetenskapliga fakulteten för sin osvikliga trohet mot ordet i all dess skiftande väsen och skepnader.
John Heritage är professor emeritus i sociologi vid University of California, Los Angeles. Han är en internationellt ledande forskare inom Conversation Analysis, ett tvärvetenskapligt forskningsfält som förenar sociologiska, språkvetenskapliga och antropologiska ansatser som fokuserar på språk som social handling. Under de senaste tre decennierna har John Heritage utvecklat såväl grundforskning som tillämpad forskning inom det samtalsanalytiska forskningsfältet. Genom Uppsala Antibiotic Centre deltar han sedan 2017 i ett språkvetenskapligt projekt om förskrivning av antibiotika. Heritage utses till hedersdoktor vid språkvetenskapliga fakulteten för att han genom sin forskning och pedagogiska gärning har bidragit till att Conversation Analysis bedrivs på många olika språk i vardagliga och institutionella kontexter.
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Alan Warde är professor i sociologi vid University of Manchester i Storbritannien. Under några år var han även gästprofessor vid Uppsala universitet. Ward är en ledande forskare inom fältet konsumtionssociologi och har bland annat intresserat sig för ätandets sociologi. Han har till exempel visat hur praktikteori kan användas som teoretiskt ramverk för att analysera och förstå sociala trender kring alkoholvanor. Under senare år har hans forskning inkluderat ätandet i relation till samhällsfrågor som mat utanför hemmet, exkludering, ojämlikhet och hållbar utveckling. Internationellt har den konsumtionssociologiska forskningen utvecklats kraftigt under senare år och Warde är en mycket betydelsefull forskare i denna utveckling.
Kenneth A. Bollen är professor vid University of North Carolina i Chapel Hill. Hans forskning handlar om utveckling av statistisk metodik för samhälls- och beteendevetenskap med tillämpningar inom befolknings- och hälsovetenskap. Han har gjort banbrytande forskning inom strukturekvationsmodellering, ett forskningsområde som har sitt ursprung vid Uppsala universitet och som har haft stor inverkan på den samhällsvetenskapliga forskningen världen över. Bollen har publicerat över 150 vetenskapliga artiklar och är bland annat författare till boken Structural Equations with Latent Variables.
Maria Ripenberg är debattredaktör och ledarskribent på Upsala Nya Tidning. Hon är känd som en orädd debattör med tydlig etisk kompass som inte begränsas av några partiskrankor. Hennes ämnen rör sig brett över samhällsvetenskaperna, inte minst har hon gjort sig känd för sina inlägg i frågor kring invandring, integration och rasism. Hon är öppen och förnuftsbaserad, alltid villig att söka svar på svåra samhällsproblem utifrån vetenskaplig grund. Ripenberg är även en välkänd profil som organisatör av samtal och seminarier med samhällsvetenskaplig inriktning, till exempel samtalsserien ”Åsikt Uppsala” som arrangerats i samarbete med Uppsala universitet.
Fakulteten för utbildningsvetenskaper
Susan Danby är professor vid Queensland University of Technology i Australien. Hon är en världsledande forskare inom forskningsområden som ’Young Children and Digital Literacy’, ’Early Childhood Studies’ och ’Early Childhood Education’. Danbys expertis omfattar framförallt barns tidiga språkanvändning och barns interaktion med digitala medier. Hon har med sin forskning på ett betydelsefullt sätt bidragit till att öka förståelsen för barn som socialt kompetenta och av att utgå från barns perspektiv och barns deltagande i sociala och samhälleliga processer. Danby är en viktig internationell samarbetspartner, mentor och inspiratör för forskare, doktorander och lärare vid fakulteten för utbildningsvetenskaper, Uppsala universitet.
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Doktor Natalie Batalha är astrofysiker vid NASA Ames Research Center, USA. Mellan 2011 och 2017 var hon forskningsansvarig för NASA:s rymdteleskop Kepler som använts för att upptäcka fler än 1 000 exoplaneter, bland annat jordliknande planeter utanför vårt solsystem. Hon var tidigare professor i fysik och astronomi vid San Jose State University och utsågs 2017 av TIME Magazine till en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen. Batalha har etablerat samarbeten med astrofysikerna vid Uppsala universitet gällande metodologi och numeriska metoder för dataanalys av exoplanetspektra. Hon var 2018 inbjuden som Celsius-föreläsare vid fakulteten.
Den brittiske fysikern och kemisten Steven T. Bramwell är professor i fysik vid University College London, UK, och forskningsledare vid London Centre for Nanotechnology. Han var en av dem som experimentellt upptäckte så kallad spin ice. Bramwell har också visat att tvådimensionella magneter har en kritisk exponent som kan fastställas teoretiskt och han har myntat begreppet ”magnetricity” för den magnetiska ekvivalensen till elektrisk ström. Bramwell har av The Times utsetts till en av de 100 främsta forskarna i Storbritannien. Han har haft ett långvarigt samarbete med forskare vid Ångströmlaboratoriet genom till exempel seminarier, föreläsningar, utbyten och gemensamma publikationer och har därigenom mycket aktivt bidragit till utvecklingen av fakultetens forskning inom området magnetism.
Margot Gerritsen är professor vid institutionen för energiresursteknik, Stanford University, USA, och chef för Stanfords institut för beräkningsteknik och matematik. Gerritsen forskar om såväl förnybar och fossil energiproduktion som om havsdynamik, fartygsdesign och flera andra områden inom beräkningsmatematik. Hon har under de senaste 20 åren aktivt verkat för utbildnings- och forskningssamarbeten mellan Uppsala universitet och Stanford, i synnerhet inom beräkningsvetenskap. Gerritsen har vid ett flertal tillfällen besökt institutionen för informationsteknologi, för kortare eller längre vistelser, och har bidragit till att såväl studenter som doktorander och anställda kunnat tillbringa tid eller fått tjänster vid Stanford.
Locke Rowe är professor i evolutionsbiologi vid University of Toronto, Kanada. Rowes forskningsintressen har innefattat såväl evolutionsbiologi som ekologi och senare också utvecklingsbiologi. Rowe har bidragit med många viktiga arbeten, främst avseende evolutionen av åldrande och skillnader mellan könen i djurvärlden, och han har också författat en mycket inflytelserik bok inom området. Rowe har under en lång rad år samarbetat med forskare vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet och han har länge odlat en nära relation med universitetet, bland annat genom årliga forskningsvistelser där han föreläst och inspirerat studenter och doktorander.
---
Hedersdoktorer vid Uppsala universitet
Läs mer om titeln hedersdoktor och om tidigare utsedda hedersdoktorer vid universitetets fakulteter.
Linda Koffmar
Fler nyheter
-
Ledig tjänst: Nystartsjobb: Administrativ assistent
2021-01-21
-
Ledig tjänst: Doktorandtjänst i studien av väte i amorfa material
2021-01-19
-
Ledig tjänst: Doktorand i materialteori med inriktning mot kvantkontroll
2021-01-15
-
Du har väl inte missat nuklidkalendern?
2020-12-14
-
Forskningsfinansiering: ERC Consolidator Grant till Venkata Kamalakar Mutta
2020-12-09
-
Forskningsfinansiering: 9,8 miljoner från Vetenskapsrådet för tillgängliggörande av infrastruktur
2020-11-23
-
Infrastruktur: Testerna av komponenterna för ESS-anläggningen kan börja
2020-11-09
-
Pressmeddelande: Bergstedtska priset från Kungl. Vetenskaps-Societeten till docent Rebeca Gonzalez Suarez vid Uppsala universitet
2020-11-06
-
Forskning: Ny kopplingstyp leder till ultrasnabb magnetisk förändring
2020-11-04
-
Forskningsfinansiering: 35 miljoner i projekt- och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2020-10-29
-
Samverkan: Gymnasieelever lär sig om levitation
2020-10-27
-
Forskning: Framtidens energisnåla digitala verktyg
2020-10-07
-
Pressmeddelande: Ny metod gör det möjligt att mäta ultrasnabba magnetiska förändringar
2020-08-25
-
Utbildning: Kandidatprogrammet i fysik ett av de mest populära programmen
2020-07-30
-
Utbildningar öppna för sen anmälan
2020-07-15
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet bäst i Norden i fysik
2020-07-14
-
Artikel i Upsala Nya Tidning: Därför blir invigningen den nionde i nionde klockan nio
2020-07-12
-
Utbildning: Regeringens extra satsningar – så många nya platser får Uppsala universitet
2020-06-30
-
Radioinslag i Vetenskapsradion: Magnetisk upptäckt i grundämne
2020-06-04
-
Artikel i Elektroniktidningen: Uppsala har hittat en ny sorts magnetism
2020-06-02
-
Utbildning: Masterprogram öppnar för sen anmälan
2020-05-29
-
Pressmeddelande: Ny form av magnetisk ordning upptäckt i grundämnet neodym
2020-05-29
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Möt universums spökpartiklar - neutrinerna
2020-05-21
-
Samverkan: Frågor och svar från Allt du behöver veta om svarta hål
2020-05-14
-
Utbildning: Laborationer på distans
2020-05-11
-
Utbildning: Kompetenshöjning för permitterade naturvetare och ingenjörer
2020-04-24
-
Utbildning: Nya sommarkurser
2020-04-23
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Snabbare kvantberäkningar med fluffiga joner
2020-04-21
-
Forskning: Ovanlig typ av supraledning upptäckt
2020-04-07
-
Radioinslag i P4 Uppland: Corona-arbetslösheten ska motverkas med nya studieplatser
2020-03-31
-
Artikel i Upsala Nya Tidning Premium: Erik från Knivsta vill tillbaka till Sydpolen
2020-03-01
-
Artikel i Upsala Nya Tidning Premium: Sydpolen är hett för Uppsala universitet
2020-03-01
-
Forskning: Magnetisk vätebaserad supraledare upptäckt
2020-02-26
-
Forskning: Ny metod att simulera vibrationsspektroskopi hos atomer
2020-02-26
-
Pressmeddelande: Universitetet satsar 80 miljoner på teknikmiljö för avancerad forskningsutrustning
2020-02-18
-
Samverkan: Olga Botner om "Den besynnerliga neutrinon" i Svenska Fysikersamfundets årsbok Kosmos
2020-02-13
-
Snart svänger det på Ångströmlaboratoriet
2020-01-31
-
Samverkan: 3D-utskrift erbjuder miljövänligt alternativ till tungmetaller för strålskydd
2020-01-29
-
Pressmeddelande: Spinntillstånd kan förflyttas snabbare än förväntat
2020-01-23
-
Hederspris: Oscar Grånäs tilldelad Lindbomska belöningen
2020-01-20
-
Infrastruktur: Forskningsfronten förflyttas med precision
2019-12-13
-
Pressmeddelande: Fyra av årets Nobelpristagare föreläser vid Uppsala universitet
2019-12-05
-
Forskning: Ny upptäckt kan ge snabbare spinntroniska element
2019-12-03
-
Välkommen till Nobelföreläsningar i Uppsala
2019-12-02
-
Forskning: Test av vindturbin för neutrinodetektor
2019-11-12
-
Forskning: Magnetiska strömmar i DNA-molekyler förstås med ny teori
2019-11-12
-
Välkomna till 2019 års installationsföreläsningar och professorsinstallation
2019-11-01
-
Forskningsfinansiering: 41 miljoner i projekt- och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2019-10-31
-
Nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitet
2019-10-16
-
Livestreaming av föreläsning med Barry Barish, Nobelpristagare i fysik 2017
2019-10-15
-
Artikel i Upsala Nya Tidning: Stor satsning på Uppsalaforskare
2019-10-15
-
Forskningsfinansiering: ERC anslår 80 miljoner kronor till forskning om materialteori
2019-10-14
-
Ulf Danielsson förklarar 2019 års Nobelpris i fysik
2019-10-08
-
Forskning: Supraledande material upptäckt med unik kod
2019-10-04
-
Hedersutnämnande: Rajeev Ahuja utsedd till APS Fellow
2019-10-02
-
Forskningsfinansiering: Projekt inom Dynamik i kvantmateria tilldelas 28 milj
2019-10-01
-
Pressmeddelande: Elektroniska övergångar under högt tryck kan leda till högtemperatursupraledning i väte
2019-09-25
-
Pressmeddelande: Ett steg på väg mot framtidens kvantdatorer
2019-09-17
-
Samverkan: Välkommen att fira kulturnatten med Uppsala universitet
2019-09-10
-
Pressmeddelande: Gustavianum stänger för renovering
2019-09-02
-
Utbildning: Ellen siktar mot stjärnorna
2019-08-15
-
Artikel i UNT: Nytt supraledande material upptäckt
2019-08-14
-
Pressmeddelande: Nytt supraledande tvådimensionellt material upptäckt
2019-08-14
-
Åtta nya teknikutbildningar
2019-06-27
-
Forskning: Magnetiseringsvågor i artificiella magnetiska jätteatomer
2019-06-25
-
Utbildning: Samarbete om beräkningsfysik
2019-06-19
-
Artikel på SVT Nyheter Uppsala: Här finns ett udda jobb på hög höjd – i svinkyla
2019-06-04
-
Artikel i UNT: Drömjobbet för den som vill ta det kallt
2019-06-04
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Nytt spår i antimateriamysteriet
2019-05-22
-
Pressmeddelande: Ny metod att studera materia och antimateria i universum
2019-05-10
-
Forskarprofil: ”Man får drivas bara av nyfikenhet”
2019-05-10
-
Samverkan: Uppsala får Soapbox Science för första gången
2019-05-09
-
Samverkan: Populärt med vetenskap till sjöss
2019-05-07
-
Hederspris: Fyra Uppsalaforskare får pris av Göran Gustafssons stiftelse
2019-05-04
-
TV-program på SVT2, Vetenskapens värld: Einsteins efterföljare
2019-04-15
-
Artikel på SVT Nyheter: Forskare om kvantdatorer: De är inte dubbelt så bra det är en helt ny dimension
2019-04-14
-
Artikel i Forskning & Framsteg: 5 kvantmaterial som du måste ha koll på
2019-04-11
-
Forskning: Ultrasnabb övergång till ny metastabil kristallfas upptäckt
2019-03-25
-
Hederspris: Tord Johansson tilldelas Gustaf Adolfsmedaljen i guld
2019-03-12
-
Forskning: Nytt partikelvärldsrekord nyckel till universums mysterier?
2019-02-27
-
Artikel i Avesta Tidning Premium: Stort intresse för Big Bang, neutriner och Garpenbergs framtid: "Värre än Google i Horndal"
2019-02-16
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Sökandet efter supersymmetri
2019-02-07
-
Elin Bergeås Kuutmann ny universitetslektor
2019-02-01
-
Forskning: Vårt universum är en expanderande bubbla i en extra dimension
2018-12-27
-
Forskning: Forskning som det pratats om under 2018
2018-12-21
-
Artikel i UNT: Lösning på rymdgåta ett av årets genombrott
2018-12-20
-
Forskningsfinansiering: Fyra forskare får bidrag för strategisk mobilitet
2018-12-20
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Partikelfysik i litet format utmanar LHC
2018-11-23
-
Spännande uppdrag i Nobelkommittén för fysik
2018-11-21
-
Radioinslag i Vetenskapsradion: Nobelprisbelönad upptäckt kritiseras
2018-11-09
-
Välkomna till 2018 års installationsföreläsningar och professorsinstallation
2018-11-07
-
35 miljoner i projektbidrag och etableringsbidrag från Vetenskapsrådet
2018-11-01
-
Olle Eriksson blir hedersdoktor vid KTH
2018-10-29
-
19 nya hedersdoktorer vid Uppsala universitets fakulteter
2018-10-24
-
Medel till utveckling av instrument, metod och tekniker
2018-10-12
-
Forskning: Förbättrad förstärkarteknik ska ge effektivare cancerdiagnostik
2018-10-10
-
Forskningsanslag: 78,5 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
2018-10-02
-
Artikel i Österbottens Tidning: Fysikpriset för ljusfingrar och vassa strålar - "Det är lite som Star Wars"
2018-10-02
-
Livestreaming av tillkännagivandet av 2018 års Nobelpris i fysik
2018-10-02
-
Hederspris: Anna Delin tilldelas Thuréuspriset
2018-09-04
-
Hederspris: Karin Schönning tilldelas Thalénska priset
2018-09-04
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 39 inom ämnesområdet fysik
2018-08-15
-
Pressmeddelande: Magnetic Antiparticles Offer New Horizons for Information Technologies
2018-08-15
-
Artikel i UNT: Så ska fler lockas till universitetet
2018-08-15
-
Pressmeddelande från Regeringskansliet: Tekniska utbildningar i fokus när högskoleministern besöker Uppsala universitet
2018-08-14
-
Pressmeddelande: Nytt topologiskt kvantmaterial upptäckt
2018-08-01
-
Radioinslag på Sveriges Radio Dalarna: I kväll: 2000-talets längsta månförmörkelse
2018-07-27
-
Radioinslag på Sveriges Radio Uppland: Blazaren ger svar på gåtan med neutriners ursprung
2018-07-13
-
Artikel i DN Vetenskap: Neutriner i Antarktis avslöjar Oh-My-God-partiklarnas ursprung
2018-07-12
-
Forskning: Neutriner i isen pekar ut källa till kosmisk strålning
2018-07-12
-
Livestreamad presskonferens om astrofysikaliskt genombrott
2018-07-12
-
Film: Varför mäter IceCubeteleskopet neutriner vid Sydpolen?
2018-07-12
-
Samverkan: Ny stipendiefond för forskarstuderande inrättad
2018-06-04
-
Samverkan: Skolelever kan hjälpa forskare i strålningsprojekt
2018-05-14
-
Forskning: Magnetiska fasövergångar blir ännu snabbare
2018-04-16
-
Samverkan: Välkommen till vetenskapsfestivalen SciFest!
2018-03-05
-
Artikel i MaterialsToday: Magnetic memories
2018-02-20
-
Samverkan: Celsiusföreläsning Exoplanet Frontiers: Kepler & the Search for Life Beyond Earth
2018-02-12
-
Forskning: 30 miljoner till forskning om nya material för effektivare energisystem
2018-02-07
-
Forskning: Ny metod tillåter högupplösta mätningar av magnetism
2018-02-06
-
Pressmeddelande: Öppna föreläsningar: Svindlande långt borta och nära
2018-02-01
-
Artikel i Uppgång UNT: Ny utbildning för utlandsfödda
2018-02-01
-
Pressmeddelande: Nytt skräddarsytt tekniskt-naturvetenskapligt basår
2018-02-01
-
Artikel i Ergo: Nyanlända får eget basår
2018-02-01
-
Samverkan: Annica Black-Schaffer om "Kvantfysik i material" i Svenska Fysikersamfundets årsbok Kosmos
2018-01-29
-
Forskning: Ultrasnabb volymförändring upptäckt hos magnetiska material
2018-01-26
-
Artikel i Forskning & Framsteg: AI studerar kvantfysik
2018-01-25
-
Film och artikel på UNT.se: Unikt laboratorium från 1920-talet
2018-01-22
-
Pressmeddelande: Europeiskt forskningssamarbete söker svaren om universums existens
2018-01-17
-
Forskningsfinansiering: Bidrag till forskning för hållbar global utveckling
2017-12-08
-
Forskningsfinansiering: 15 miljoner i bidrag till ny kärnteknik
2017-12-05
-
Forskningsfinansiering: Bidrag till forskning inom förnybar energi
2017-12-05
-
Samverkan: Snillen spekulerar med årets Nobelpristagare i SVT och BBC World
2017-12-05
-
Forskningsfinansiering: Ny satsning på Big Science Sweden
2017-12-04
-
Hederspris: Olga Botner tilldelas Rudbeckmedaljen
2017-11-29
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 72 inom fysik och astronomi
2017-11-27
-
Artikel i UNT: Unik mätning av gåtfull partikel
2017-11-22
-
Forskningsanslag: 30 miljoner från Vetenskapsrådet till institutionen för fysik och astronomi
2017-10-31
-
Ny professor: Annica Black-Schaffer ny professor i fysik med inriktning mot materialteori
2017-10-30
-
Forskning: På jakt efter nya och underliga supraledare
2017-10-27
-
Samverkan: Höstlovskul för högstadietjejer
2017-10-27
-
Forskning: Ny exotisk typ av supraledning
2017-10-10
-
Artikel och TV-inslag på SVT Nyheter Vetenskap: De får nobelpriset i fysik
2017-10-03
-
Artikel i New Scientist: Gravitational wave discoverers win physics Nobel prize
2017-10-03
-
Radioinslag i Vetenskapsradion: Gravitationsvågorna öppnar ett helt nytt fönster mot universum
2017-10-03
-
Artikel i NyTeknik: Nobelpriset: ”Gryning för ett nytt slags astronomi”
2017-10-03
-
På nya poster: Daniel Primetzhofer ny föreståndare för Tandemlaboratoriet
2017-09-26
-
Samverkan: Astronomins Dag och Natt lockade över 600 besökare
2017-09-23
-
Artikel på SVT Nyheter Vetenskap: Härifrån kommer de laddade partiklarna
2017-09-21
-
Forskningsanslag: Annica Black-Schaffer och Adrian Kantian tilldelas ERC Starting Grants
2017-09-06
-
Pressmeddelande: Tekniskt-naturvetenskapligt basår firar 25 år
2017-08-30
-
Hederspris: Yaroslav Kvashnin tilldelas Benzeliusbelöning
2017-08-29
-
Forskning: Direkt bevis för spinn-halleffekten i metaller kan ge snabbare elektroniska minnen
2017-08-25
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 36 inom ämnesområdet fysik
2017-08-15
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Ny charmig partikel upptäckt
2017-07-10
-
Radioinslag i Vetenskapsradion: Satellit banar väg för kvantkryptering över långa avstånd
2017-06-16
-
Artikel i Forskning & Framsteg: Symmetrin håller oss vid liv
2017-06-15
-
Radioinslag i Vetenskapsradion: Ny stjärnmätning med hjälp av Einstein
2017-06-08
-
Forskning: Measuring magnetism in 3D
2017-06-08
-
Forskning: Nanomaterial med potential för miljövänlig vätgasproduktion
2017-05-29
-
Samverkan: Nobelpristagare Frank Wilczek föreläste om Time Crystals
2017-05-24
-
Forskning: Framtidens kvantdatorer byggs med majoranafermioner
2017-05-23
-
Pressmeddelande: Magnetisk ordning i ett molekylärt schackbräde
2017-05-22
-
Hedersutnämnande: Ralph Scheicher tilldelades lärarutmärkelse av studenter
2017-05-18
-
Hederspris: Börje Johansson tilldelas Humboldt Research Award
2017-04-26
-
Forskning: Två nya superdatorer stärker viktig forskning
2017-04-25
-
Artikel i UNT: De marscherade för forskning och fakta
2017-04-22
-
Artikel på SVT Nyheter Uppsala: 20-åring firas med kemishow och såpbubblor
2017-04-22
-
Artikel på SVT Nyheter: Unika superdatorer till universitetet
2017-04-09
-
Radioinslag i Vetenskapsradion: Full fart på ytan av kometen 67P
2017-03-27
-
Artikel i UNT: Skred orsakade utbrott på kometen
2017-03-21
-
Forskning: Antiferromagnetiska material i nytt ljus
2017-03-21
-
Film om FREIA-laboratoriet
2017-03-16
-
Forskningsanslag: 24 miljoner i bidrag till forskningsmiljö från Vetenskapsrådet
2017-02-28
-
Artikel i ERGO: Basår för nyanlända i startgropen
2017-02-24
-
Radioinslag i P4 Uppland: Basår för nyanlända
2017-02-24
-
Hedersutnämnande: Annica Black-Schaffer och Cedric Linder utsedda till APS Outstanding Referees
2017-02-23
-
Utbildning: Basår för nyanlända
2017-02-22
-
Artikel på Forskning.se: Nanosensor identifierar DNA-byggstenar
2017-02-13
-
Pressmeddelande: Ny typ av nanosensor identifierar DNA-byggstenar
2017-02-13
-
Cecilia Gustavsson och Lisa Freyhult antagna som excellenta lärare
2017-01-27
-
Forskning: Nytt EU-projekt inom ultrasnabb nanomagnetism
2017-01-25
-
Forskning: Två nya Academy Fellows till institutionen för fysik och astronomi
2016-12-01
-
Artikel i Forskning & Framsteg: FYSIK: Därför är materien som en kringla
2016-11-23
-
Artikel i UNT: Pompa när professorer installerades
2016-11-18
-
Artikel och radioinslag i Vetenskapsradion: Flytande vatten fick Pluto att tippa över
2016-11-17
-
Akademisk högtid: 2016 års installationsföreläsningar och professorsinstallation
2016-11-13
-
Forskningsanslag: 46 miljoner till forskning inom fysik och astronomi
2016-11-07
-
Forskning: Nytt acceleratorsamarbete mellan CERN och FREIA-laboratoriet
2016-11-02
-
Artikel i NyTeknik: Tre svåraste fysikprisen – genom tiderna
2016-10-14
-
Nobelpris: Årets fysikpris förklarar magnetiska fenomen
2016-10-10
-
Forskning: Ljus kan göra material magnetiskt
2016-10-06
-
Artikel på Vetenskapsradion, SR: Fysiknobelpris till David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz
2016-10-04
-
Hedersutnämnande: Ny hedersdoktor i fysik
2016-09-22
-
Samverkan: Upptech – nytt centrum med fokus på teknik
2016-09-09
-
Pressmeddelande från DLR: Comet lander Philae found
2016-09-05
-
Pressmeddelande: Magnetism under the magnifying glass
2016-08-31
-
Utbildning: Kandidatprogrammet i fysik bland de svåraste utbildningarna att komma in på vid Uppsala universitet
2016-08-04
-
Artikel och radioinslag i Vetenskapsradion, SR: Första steget mot en kvantdator som kan omprogrammeras
2016-08-04
-
Artikel i New Scientist: Impossible vanishing stars could be signs of advanced alien life
2016-08-01
-
Artikel i UNT: Stjärnor tecken på utomjordingar
2016-07-19
-
Forskningsanslag: Stor satsning på forskarskola i neutronspridning leds av Uppsalaforskare
2016-06-21
-
Forskning: Max IV – redo att öppna en ny värld
2016-06-21
-
Artikel på forskning.se: Materialkombinationen som kan göra mobilen snabbare
2016-06-17
-
Pressmeddelande: Ny materialkombination kan ge snabbare datorer och smartphones
2016-06-17
-
Forskningsanslag: Samverkansprojekt kring värmekameror i undervisningen
2016-06-16
-
Hederspris: Johan Larsson årets pedagogiska pristagare inom matematik, naturvetenskap och teknik
2016-05-25
-
Pressmeddelande: Materialvetenskapen ett strå vassare med ny metod
2016-05-23
-
Forskarprofil: Egen forskargrupp på gång
2016-04-21
-
Artikel i Dala-Demokraten: Elever från Falufri ska studera partikelfysik vid Cern i Genève
2016-04-14
-
Artikel i Smålands-Tidningen: Eksjöson är ny professor i Uppsala
2016-04-01
-
Forskning: Kvantmekaniska simuleringsmetoder för materialdesign testade
2016-03-30
-
Artikel i NyTeknik: Cern: Tecken på ny okänd partikel
2016-03-30
-
Reportage i UNT: Nytt pris ska bryta mansdominansen
2016-03-20
-
Radioinslag i P1 Forskarliv: Fysiker Annica Black-Schaffer: Man kan säga att elektronerna dansar
2016-03-13
-
Radioinslag i UR: Vem vet vad om friktion
2016-03-08
-
Hederspris: Annica Black-Schaffer tilldelas priset "For Women in Science"
2016-03-07
-
Tandemlaboratoriet har en egen hemsida!
2016-02-17
-
Seminarium: He-ion microscopy
2016-02-17
-
Forskningsanslag: 19,5 miljoner till forskningsinfrastruktur för Super-ADAM
2015-12-21
-
Forskningsanslag: 44 miljoner till högenergifysik för nya detektorer till ATLAS vid CERN
2015-12-18
-
Artikel i NyTeknik: Universums hemligheter är hennes mål
2015-12-10
-
Besök: Nobelpristagare i fysik kommer till Uppsala universitet 13 dec
2015-12-03
-
Artikel i UNT: Bli upplyst på ljusdag
2015-11-27
-
Radioinslag i Vetandets värld, SR: Einsteins relativitetsteori fyller 100 år
2015-11-25
-
Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 76 inom naturvetenskap
2015-11-20
-
Nya filmer: Campusfilm om Ångströmlaboratoriet
2015-11-13
-
Forskning: Fysiker i Uppsala och Berlin invigde gemensamt laboratorium
2015-11-03
-
Radioinslag i P4 Uppland: Om statisk elektricitet i Eftermiddag i P4 Uppland
2015-10-29
-
Projektbeskrivning KAW: Även naturvetare får del av nationellt institut för avancerade studier
2015-10-26
-
Projektbeskrivning KAW: Nanoplasmonik gör det omöjliga möjligt
2015-10-26
-
Forskningsanslag: 90 miljoner till institutionen för fysik och astronomi
2015-10-08
-
Symposium: 2015 års nobelpris i fysik
2015-10-06
-
Hederspris: 2015 års Kai Siegbahnpris till Professor Giacomo Ghiringhelli
2015-09-14
-
Pressmeddelande: Ultrasnabbt frånkopplad magnetism i atomer - ett nytt steg mot framtidens datorer
2015-09-10
-
Hederpris: Utdelning av 2015 års Kai Siegbahnpris
2015-09-02
-
Utbildning: Kursstart för 191 nya programstudenter i fysik och astronomi
2015-08-28
-
Universitetsrankning: Uppsala universitet bäst i Sverige inom fysik
2015-08-17
-
Forskningsanslag: Tre "Research Infrastructure Fellows" till institutionen för fysik och astronomi
2015-06-23
-
Radioinslag i Vetandets värld, SR: Intervju om partikelacceleratorn LHC i Cern
2015-06-18
-
Forskning: Bygger elektronik till ny experimentanläggning
2015-06-12
-
Radioinslag i Vetandets värld, SR: Så funkar kvantdatorn
2014-07-18